Γιατί να επιλέξω να σπουδάσω Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων;
- Γιατί είναι διεπιστημονικός τομέας. Η Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων συνδυάζει γνώσεις από διάφορες βασικές επιστήμες (Χημεία, Βιολογία, Μικροβιολογία, Μηχανική, Πληροφορική, οικονομία και εμπόρια) και ο φοιτητής θα έρθει σε επαφή με πολλές γνώσεις διευρύνοντας τον επιστημονικό του ορίζοντα.
- Γιατί έχει υψηλή επαγγελματική αποκατάσταση. Σύμφωνα με την μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών ερευνών (ΙΟΒΕ) το 2018 η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κάλυπτε το 28,5% του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής μεταποίησης, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη ανάμεσα στους κλάδους της μεταποίησης. Η βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της εγχώριας μεταποίησης, αφού σε αυτόν απασχολείται το 36,8% του συνόλου των απασχολουμένων. Κατά μέσο όρο σε κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο τροφίμων και ποτών εργάζονται 61 άτομα.
- Γιατί προσφέρει την δυνατότητα για συνέχισης των σπουδών σε Μεταπτυχιακό επίπεδο σε ευρύ φάσμα Επιστημονικών πεδίων ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του αποφοίτου.
- Γιατί το αντικείμενο της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων διαχρονικά είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινωνίας. Η κοινωνία διαχρονικά απαιτεί προστασία από διατροφικά σκάνδαλα και ανάπτυξη νέων και πιο υγιεινών προϊόντων τροφίμων.
- Γιατί θα απαντήσεις σε πολλές προσωπικές σου αναζητήσεις σχετικά με τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής τροφίμων και διατροφής.
Γιατί να επιλέξω το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Παν/μιου Πελοποννήσου;
- Γιατί είναι από το πιο άρτια εξοπλισμένα Τμήμα στον τομέα της Επιστήμης Τροφίμων στον Ελληνικό χώρο.
- Γιατί έχει σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει όλες τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στο τομέα των τροφίμων.
- Γιατί παρέχεται στους αποφοίτους ευρεία γνώση και διεπιστημονικότητα που είναι σημαντικά εφόδια για αγοράς εργασίας, για την επαγγελματική εξέλιξη στη βιομηχανία, στο δημόσιο τομέα κ.ά.
- Γιατί παρέχει υψηλή ποιότητα γνώσεις για περεταίρω ακαδημαϊκή ανάπτυξη σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο. Το πρόγραμμα σπουδών συνεχώς ενημερώνεται και σχεδιάζεται καταγράφονται οι ανάγκες της αγοράς εργασίας καθώς και των φοιτητών.
- Γιατί με την ολοκλήρωση των σπουδών απονέμεται ταυτόχρονα Δίπλωμα και Μεταπτυχιακού Τίτλου Ειδίκευσης (master) – Integrated master (Η απονομή integrated master στους αποφοίτους του τμήματος θα είναι δυνατή κατόπιν έγκριση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης).
- Γιατί τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Τμήματος διαθέτουν πλούσια διδακτική και ερευνητική εμπειρία.
- Γιατί οι απόφοιτοι του Τμήματος εργάζονται σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων της χώρας.
- Γιατί δίνει την δυνατότητα σπουδών στην πόλη της Καλαμάτας, μιας σύγχρονης πόλης που προσφέρει τις ευκαιρίες μιας μεγάλης πόλης και τις ευκολίες μιας επαρχιακής πόλης. Η Καλαμάτα προσφέρει περιβάλλον ασφαλούς διαμονής και πολλές ευκαιρίες διασκέδασης. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η Καλαμάτα έχει γίνει τουριστικός προορισμός.
Που θα απασχοληθώ ως απόφοιτος του Τμήματος;
Οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να εργαστούν ως στελέχη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ή ως αυτοαπασχολούμενοι (ενδεικτικά):
- σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες επεξεργασίας, μεταποίησης και συντήρησης τροφίμων τόσο στην παραγωγή όσο και στον ποιοτικό έλεγχο.
- σε εργαστήρια ανάλυσης και ελέγχου τροφίμων, δημόσια ή ιδιωτικά, καθώς και με δυνατότητα ίδρυσης τέτοιων εργαστηρίων
- στην εμπορία και διακίνηση εξοπλισμού βιομηχανιών και βιοτεχνιών τροφίμων και πρόσθετων ή πρώτων υλών αυτών
- ως σύμβουλοι επιχειρήσεων τροφίμων με ρόλο συμβουλευτικό αναφορικά με την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.
- σε οινοποιεία
- σε ερευνητικά κέντρα
- σε ελεγκτικές/ρυθμιστικές αρχές (Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.λπ.) και διεθνείς οργανισμούς.